SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

Skip to Content

Aşılamanın Önemi

Neden dostlarımızı aşılamalıyız aşılar nelerdir? Neden iç dış parazit uygulamaları önemli?

Kedi Aşı Programı

 

  • Kliniğimize  gelen her hayvanın öncelikle genel muayenesi yapılıp genel muayene sonucunda aşılama takvimi belirlenmektedir. 
  • Sonrasında  endoparazitler ve ektoparaziterleri elimine etmek amacıyla iç-dış parazit uygulaması yapılır. Dostumuz 2 aylıktan küçükse hekiminize danışmanız önem arz etmektedir. Bazı endoparazitler kedinizin sağlığının yanında insan sağlığını da olumsuz etkilemektedir. O nedenle takibinin sıkı yapılması gerekir. İç parazit ve dış parazit uygulamaları hap, damla ya da enjeksiyon şeklinde tercih edilebilir seçenekler sunulmaktadır. Veteriner kliniğimizde en üst kalite ürünler kullanılmaktadır. Bu uygulamaların yapılış şekli konusundaki seçimini hekimimiz ihtiyacınız doğrultusunda belirlemektedir her bir ilacın doz ve etkinlik alanı farklılık gösterebilmektedir bu konuda ayrıntılı bilgi hekiminiz ile uygulama öncesinde konuşabilirsiniz. İç parazit uygulaması 2 aylık aralıklarla yapılması uygundur. Dış parazit uygulamasının ilaca göre tam etkinlik süresi değişmektedir fakat genelde 1 ay ile 2 aylık periyotlarla uygulanabildiğini söyleyebiliriz. Dostumuza dış parazit uygulaması yapılması üzerine parazit gelmeyeceği anlamına gelmemektedir, kanına geçen ilaç parazitin gelip etkileşime geçmesi sonucu onu felç ederek üzerinde barınmasını engelleyecektir. Kedi dostlarımız için ayrıca parazit önleyici tasmalar kullanılabilmektedir. Tasmalar parazitin gelişini önleme amaçlı kullanılmaktadır. Bu tasmalar ilaç ruhsatlı ürünlerdir o nedenle petshoplar ve web üzerinde ilaç ruhsatı olmayan yerlerde satılan tüm tasmalar ve parazit uygulamaları işlevi kanıtlanmış değildir, dostumuzu koruyacağı anlamına gelmez. Yapılan İç-dış parazit uygulamasından sonra bir yavru kedi için üç temel aşı vardır. Bunlar; karma aşısı, lösemi aşısı ve kuduz aşısıdır. Onlar için büyük önem taşıyan aşılar için özet bilgi olarak;
  • Karma aşı: Kedilerde Feline Herpes Virus, Feline Calicivirus ve Feline Panleucopenia(gençlik hastalığı) virüslerine karşı korur.
  • Lösemi aşısı: Kedi leukozis virüsünün neden olduğu hastalıktan korur.
  • Kuduz aşısı: Kuduz hastalığına sebep olan Rabies virüsüne karşı aktif bağışıklık sağlamak amacı ile yapılır. Ve yavrular maternal antikorlar tarafından korunacağı için 3 aylıktan küçüklere aşı uygulaması yapılmaz. Kuduz aşısı yasal olarak yaptırılmak zorundadır.
  • Aşılamaya  yavrular 6-8 haftalık olduğunda başlamak daha  uygundur. Aşılama tamamlanıncaya kadar geçen sürede yavrular çevredeki diğer hayvanlardan izole edilir. 
  • Karma aşı ve lösemi aşısının tam koruma sağlaması için 21 günlük periyotlarla ikinci tekrarının yapılması gerekir.(Bu aralık min. 2- max.4 hafta olacak şekilde belirlenebilir)
  • İlk aşılamalar tamamlandıktan sonra veteriner hekim kontrolünde yıllık tekrarların uygulanması gerekir. Bu konuda gelişen yöntemlerle ilgili veteriner hekiminizden uygulama öncesi bilgi alabilirsiniz.

 

Köpek Aşı Programı

 

  • Kliniğimize gelen her hayvanın öncelikle genel muayenesi yapılıp genel muayene sonucunda aşılama takvimi belirlenmektedir. Aşılama yapılacak olan köpeğin öncelikle iç- dış parazitten elimine edilmesi gerekir. İç parazit ve dış parazit uygulamalarında hap ya da damla şeklinde tercih edilebilir seçenekler sunulmaktadır. Veteriner kliniğimizde en üst kalite ürünler kullanılmaktadır. Bu uygulamaların yapılış şekli konusundaki seçimini hekimimiz ihtiyacınız doğrultusunda belirlemektedir her bir ilacın doz ve etkinlik alanı farklılık gösterebilmektedir bu konuda ayrıntılı bilgi hekiminiz ile uygulama öncesinde konuşabilirsiniz. İç parazit uygulaması 2 aylık aralıklarla yapılması uygundur. Dış parazit uygulamasının ilaca göre tam etkinlik süresi değişmektedir fakat genelde 1 ay ile 2 aylık periyotlarla uygulanabildiğini söyleyebiliriz. Dostumuza dış parazit uygulaması yapılması üzerine parazit gelmeyeceği anlamına gelmez kanına geçen ilaç parazitin gelip ısırması sonucu onu felç ederek üzerinde barınmasını engelleyecektir. Gelmesini de önlemek amacı ile ayrıca parazit önleyici tasmalar kullanılabilmektedir. Bu tasmalar ilaç ruhsatlı ürünlerdir o nedenle petshoplar ve web üzerinde ilaç ruhsatı olmayan yerlerde satılan tüm tasmalar ve parazit uygulamaları işlevi kanıtlanmış değildir, dostumuzu koruyacağı anlamına gelmez. Lütfen önce veteriner hekiminize danışınız. Çok yoğun parazit bulunan bölgelerde hem parazit uygulamalarının yapılması hem de tasma kullanımı tavsiye edilebilmektedir. Konu ile ilgili uygulama sırasında hekiminize danışınız. Aşılmaya yavrular 6-8 haftalık olduğunda başlamak daha uygundur.
  • Asilari tamamlanmamış bir köpek bu hastaliklara karsi korunmadığında etkeni baska kopeklerin dışkılarından kapabilir bu yuzden yeterli antikor oluşuna kadar yavru köpeğinizi bu etkenlerden korumamız gerekir. Antikor oluşumunu da veteriner klininği ‘mizde titre testi ile kontrol edebilmekteyiz.
  • Köpek aşı programının temelini oluşturan aşılar şu şekilde sıralanır;

 

  • Puppy DP:  Yavru karma aşısıdır. Kliniğimizde uygulanan yavru karma aşı Canine Parvovirus ve Canin Distemper (köpek gençlik hastalığı) virüslerine karşı korumaktadır.
  • Karma aşı: 5 farklı virüse karşı koruyuculuk sağlar. Bunlar; Parvovirus ( Köpeklerin ölümcül en önemli hastalığıdır. Kusma, ishal, dışkıda kan görülmesi ile karakterizedir.). Distemper ( Köpek gençlik hastalığı ), Adenovirüs – Tip 2, Parainfluenza, Leptospira Canicola virüsleridir.
  • Bronşin aşısı: Etkeni Bordetella bronchiseptica bakterisi olan Kennedy Cough hastalığına karşı koruma sağlar.
  • Lyme aşısı: Lyme hastalığı, insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır. Etken keneler aracılığı ile yayılır. 
  • Kuduz aşısı: Kuduz hastalığına sebep olan Rabies virüsüne karşı aktif bağışıklık sağlamak amacıyla yapılır.
  • Mantar aşısı: Microspora canis etkenine karşı uygulanır.
  • Tekrar belirtmek gerekirse aşıları tamamlanmamış bir köpek bu hastalıklara karşı korunmadığında etkeni baska kopeklerin dışkılarından kapabilir bu yuzden yeterli antikor oluşuna kadar yavru köpeğinizi bu etkenlerden korumamız gerekir. Dışarıda gezdirmeyin ve başka köpeklerle temasından kaçınınız.

 

 Aşı sonrası yapılması gerekenler noktada aşı bölgesine masaj yapılması ve enjekte edilmiş sıvının dağılmasına yardımcı olabilirsiniz. Aşılar zayıflatılmış ve vücudun bağışıklık sistemini aktif etmesi için vücuda verilen mikroplardır diyebiliriz. O nedenle aşı sonrası vücudun verdiği tepki de hayvanlarda bireysel olarak (genetiğe bağlı) değişkenlik gösterebilmektedir. Bu tepki nadir görülen bir tepkidir çoğu aşılamada herhangi bir yan etken görülmeden bağışıklık sağlanmış olur. Görülmesi durumunda, Kimi dostumuzda ateş kusma yapabilir kimisinde ishal veya başka yan etkiler gösterebilir ya da hiç bir yan etki de göstermeden sadece halsizlik yapabilir. Bu durum vücudun aşıya verdiği tepkidir. Tepkinin 1 günden fazla sürmesi durumunda Veteriner Kliniğimizle iletişime geçerek durumdan bizi haberdar edebilir ve olası daha büyük yan etkilere karşı önlem alınması konusunda erken davranabilirsiniz. Veteriner hekimlerimizden aşı yapılacağında oluşabilecek yan etkiler hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

Herhangi bir hastalık geçiren, genel durumu kötü olan, kusma, ishal, iştahsızlık şikayeti olan hiçbir hayvana tedavi yapılmadan önce aşı uygulaması yapılmamalıdır. Kedi ve köpekler bizim can dostlarımızdır lütfen onların sağlığı için profesyonel yerler dışında gördüğünüz yorumlar ve metinlere itimat etmeyiniz. 

to-topto-top