Hangi durumlarda kuşlarınızı kliniğimize getirmelisiniz?

 

Kuşlar hassas ve narin canlılar olduklarından dolayı kimi zaman halsizlik, iştahsızlık, kusma, kendine zarar verme, sesinin kısılması yada hiç ötmeme, ishal, kabarma, topallık gibi ufak belirtiler göstererek bunu vücut dilleriyle belli ederler. Aslında tüm bu şikayetler kuşunuzun bir hastalığının olduğunun göstergesidir. Sizlere basit gibi görünen tüm bu şikayetler çok  ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Böyle anormal belirtiler ile karşılaşıldığında hiç vakit kaybetmeden veteriner hekiminize götürmeniz gerekmektedir.

 

Kuşunuzu veteriner kliniğine nasıl götürmelisiniz?

 

Öncelikle Veteriner kliniğini arayarak durumunu onlara anlatın. Hekiminiz size özel olarak nasıl getirmenizi söylemediyse genel kuş taşıma kurallarını uygulayarak kuşunuzu kliniğe götürün. Kuşunuzu kliniğe götürmeden önce kafesi kesinlikle temizlemeyin. Çünkü kafesteki dışkılar ve ortamındaki tablo hekimin muayene ederken görmek isteyeceği bir durumdur. Temizlemediğiniz kafese kuşunuzu koyarak kafesin üzerini havlu, örtü ya da battaniye gibi şeylerle örterek rüzgar almamasını sağlayarak kliniğe götürebilirsiniz.

 

Veteriner Hekim kuşunuzu nasıl muayene eder?

 

Veteriner hekim ilk olarak kafesteki dışkılara ve kafes ortamına bakar. Daha sonra genel tabloya bakarken size bir takım sorular sorar. Ne zamandan beri bu şekilde olduğunu, yemesinin ve içmesinin nasıl olduğu vs. gibi sorular sorarak sizden iyi bir anamnez alır. Sizin söyledikleriniz doğrultusunda ve kuşunuzun genel durumuna bakarak yapılması gereken işlemlere başlar. Örneğin kafesteki dışkıdan numune alarak mikroskopta gaita muayenesi yapabilir veya kandan froti bakabilir yada bazen kuşun kanat altı lenf yumrularını muayene edebilir. Hatta kaşıntısı varsa mantar yönünden veya paraziter yönünden de bir muayene yapabilir. Bütün bu yapacağı işlemler kuşunuzun problemine yönelik çeşitlilik gösteren muayenelerdir. Veteriner hekim bir takım tetkik ve muayene sonucunda teşhisini koyduktan sonra teşhisine göre tedaviye başlar ve size tedavisinde uygulamanız gereken ilaçları nasıl uygulayacağınızı tarif eder.

Eğerki kuşunuz herhangi bir sebepten dolayı yaralı bir şekilde kliniğe gelmişse o zaman durum daha farklı bir şekilde seyreder. Veteriner hekimin hızlı olması gerektiği için kanama varsa ilk önce onu durdurmaya yönelik işlemler uygulanır. Ya da kırıkları varsa kırık sağaltımı uygulanır. Veteriner hekimin cerrahi acıdan yapacağı tüm işlemler kuştaki yaralanmaya göre değişiklik göstermektedir.

 

Kuşlarda hangi görüntüleme yöntemlerini kullanıyorsunuz?

 

Kuşlarda uygulanan en sık görüntüleme yöntemi röntgendir. Bunun dışında endoskopi, ultrason kuşlar için uygulanan diğer görüntüleme teknikleridir.

 

Kuşlar için hangi laboratuvar uygulamalarından yararlanıyorsunuz? 

 

Kliniğimizde dışkı analizi, Hemogram ve biyokimyasal kan analizleri yapılmaktadır. Hekimlerimiz öncesinde kuşunuzun detaylı muayenesini yapar ve gerektiğinde bu ileri tetkikleri yapmak için size bildirir. Bu bazen röntgen olabilir. Bazen hematolojik ve biyokimyasal kan tetkiklerini içerir. Bazende dışkı tahlili bakılması gerekir. Bütün bu işlemlerden sonra hekiminiz doğru tedaviyi şekillendirecektir. Bu süreçte bizlere güvenmenizi ve sabırla beklemenizi isteriz.

Kanatlılar da dahil olmak üzere tüm hayvanların muayene ve tedavisini yapmakla yetkili kişi sadece Veteriner hekimler’dir. Sizler evcil hayvan sahipleri olarak minik dostunuzu yetkili olmayan (petshop çalışanı, kuş yetiştiricisi vs.) kişilerin tavsiyesiyle tedavi etmeye kalkmayınız.